Verrassend verleidelijke Zuid-Italiaanse wijn! Heerlijk fris droog en zacht van smaak. Sappige, frisse peren, perzik, hintje passievrucht, mandarijn & sinaasappel met lange minerale afdronk. Ideale aperitief wijn om door te schenken bij appetizers & diverse voor- & hoofdgerechten op basis van: vis, witvlees, groenten, schaal- en schelpdieren. Zeer verrassend in combinatie met mosselen!
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. De rode wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid. En niet te vergeten zijn ook de zeer goed gemaakte witte wijnen van de familie Leo, deze worden gemaakt van streekeigen druivenrassen zoals Fiano, Verdecca en ook Chardonnay.
Paolo Leo’s wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen het is een typisch Italiaans familie bedrijf waarin alle kinderen meewerken. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. Inmiddels werken drie van de vier zonen van Paolo Leo volop mee in het bedrijf. Samen bouwen zij verder aan de groei en het succes van de afgelopen jaren! De Paolo Leo wijnen zijn inmiddels dan ook niet meer weg te denken uit ons assortiment en zijn het meer dan waard om ontdekt te worden.
De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt.
Hoe dit komt? Nicola Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen.
De druif Fiano.
Wie ken’t ‘m niet? Een Zuid-Itliaans druivenras met een lange historie, de Romeinen maakten er al wijn van. Fiano is jarenlang vergeten en genegeerd geweest. Maar is de laatste jaren als kwaliteitsdruif herontdekt. Moderne wijnnmaaktechnieken (koeling) en goed wijngaard management (beperking van de rendementen) halen het beste uit deze druif naar boven. Het levert een wijn op die sappig, fris, vol en exotisch van smaak is. Ja, die Romeinen wisten wel wat lekker was.
Pers
Vier van de maximaal vijf sterren in Perswijn: ‘Exotisch, open, passievrucht, perzik. Sappig, fijne zuren en een milde finale’. Perswijn is Nederlands oudste en meest toonaangevende wijnmagazine.
2e plaats tijdens de Aquavinum Finale Mosselwijnen 2021. ‘Fiano; heel schoon en evenwichtig, vullende rijpe geur, aromatisch, mooi sap, veel rijp fruit, kruidig en krijtig, spanning, fraaie rijke wijn met veel lengte, verrassend smaakpalet, heel schoon, eens wat anders’. Deze competitie is georganiseerd door Proefschrift van de Wine and Food Association in Amsterdam.