Letterlijk vertaald betekent Satèn: zijde. Deze droge mousserende wijn is dan ook zijdezacht, fris en elegant van smaak. Deze benaming is voorbehouden aan de Franciacorta wijnen die gemaakt zijn van 100% Chardonnay druiven.
La Montina werd in 1987 opgericht door de drie broers Vittorio-, Gian Carlo- en Alberto Bozza. La Montina maakt mousserende wijnen in het Franciacorta gebied. Franciacorta ligt in de provincie Lombardije, op een uurtje rijden, oostelijk van de stad Milaan.
Franciacorta is hét gebied in Italië voor de productie van mousserende wijnen volgens de traditionele- of Champagne methode. Franciacorta ontleent zijn unieke eigenschappen aan de tweede vergisting van de wijnen op fles. Het koolzuur dat hierbij ontsnapt lost op in de wijn en dit geeft de wijn zijn magische bubbels.
De geschiedenis van La Montina gaat ver terug in 1620 wordt er voor het eerst melding gemaakt van het landhuis ‘Benedetto Montini’. Vanaf dat moment worden het huis en de omliggende wijngaarden ‘La Montina’ genoemd.
Kwaliteit staat bij La Montina in alles voorop. Om de hoogste kwaliteit druivensap te verkrijgen wordt er gebruik gemaakt van twee grote houten druiven persen. Het is een zelfde soort pers waar de beste Champagne huizen nog altijd mee werken.
Daarnaast werken de broers volgens de Franciacorta richtlijnen, deze zijn het strengste ter wereld als het gaat om de productie van mousserende wijnen. Er mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van drie druivenrassen: Pinot Bianco, Pinot Noir en Pinot Blanc. Bovendien moet de wijn na de tweede vergisting op fles tenminste 18 maanden in de kelders blijven liggen voordat deze verkocht mag worden. Deze lange rijping op fles geeft de wijnen extra diepgang, finesse en karakter.
Het streven naar kwaliteit door La Montina wordt door zowel de Italiaanse- als de internationale pers vaak onderscheiden.