Deze droge witte wijnen smaakt verfrissend vol, rijp rond zacht en elegant.
Wijn en druiven hebben altijd een rol gespeeld in de familie geschiedenis van de familie Mainente. In 1939 kocht Virgilio Mainente het huidige wijnbedrijf met enkele wijngaarden. Ook voor die tijd was de familie al actief in de wijnbouw. Tot 1950 gebeurde dit samen met het verbouwen van graan en het houden vee. Een landbouw traditie die je tot eind jaren vijftig in heel Italië aantrof. Vanaf medio jaren vijftig nam Ugo Mainente het stokje over en specialiseerde zich in wijn.
Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Marco & Davide Mainente. Marco is verantwoordelijk voor de 12 hectare wijngaarden en Davide voor het wijnmaken. Beide broers zijn, net als hun vader, afgestudeerd aan de universiteit van Conegliano en liepen stages in binnen- en buiteland om hun kennis en vaardigheden te vergroten.
Alle wijngaarden van de familie liggen rond het pittoreske stadje Soave. Hier vindt je de allerbeste wijngaarden van het hele Soave gebied. Soave is een wijngebied dat ligt in het noordwesten van de Italiaanse provincie Veneto. Het gebied heeft een niet al te beste reputatie door de grote plas anonieme ‘bulkwijnen’ die er nog altijd wordt gemaakt. De laatste jaren is er echter een groep producenten opgestaan die bewijst dat er van de Garganega druif fantastische witte wijnen van top kwaliteit gemaakt kunnen worden.
Wijngaard en wijnmaken
De Tenda wijngaard is een zogenaamde ‘cru’ wijngaard. Het geheim zit in de kalkrijke bodem en zuidelijke ligging van de wijngaard, dit laatste zorgt voor een hogere natuurlijke rijpheid van de druiven. Deze unieke geeft aan de wijn een bijzondere mineraliteit en bewaarpotentieel. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en gesnoeid volgens de traditionele ‘pergola methode’ waarbij het bladerdek horizontaal wordt geleid en de Garganega druiven onder het bladerdek hangen. De druivenpluk vindt in oktober plaats. Het druivensap wordt vergist in temperatuur gecontroleerde betonnen vaten, waar de wijn op de (fijne) gistresten rust, om aan smaak- diepgang en complexiteit te winnen tot aan het moment van botteling.