Witte wijnen

LOrmarins Die Ou Bosstok Chenin Blanc

Die Ou Bosstok Chenin Blanc is het verhaal over wijnstokken met ‘2 levens’ en een bijzondere, exclusieve wijn.

Aroma’s van peer, nectarine vermengen zich met een vleugje citroenschil. De smaak is fris, met rijpe peer, nectarine en sappige perzik, met een hint citroen en kruidig hooi. De frisheid balanceert de rijkdom van de fruitsmaken en voegt evenwicht en sappigheid toe. Heerlijk vol en rond van smaak maar tegelijkertijd beheerst met een evenwichtige textuur. De afdronk is lang, krachtig, zuiver en fris-mineraal. Dit wordt genieten op hoog niveau bij vis-, gevogelte-, witvlees-, Aziatische gerechten en zachte kazen.

 48,35

Op voorraad

Franschhoek, L'Ormarins, Western Cape, Zuid-Afrika
Artikelnummer: 8701006

Die Ou Bosstok Chenin Blanc is het verhaal over wijnstokken met ‘2 levens’ en een bijzondere, exclusieve wijn.

Deze wijn is staat symbool voor Anthonij Rupert’s inzet voor het behoud van het wijnbouwerfgoed in Zuid-Afrika. Deze wijnstokken werden voor het eerst aangeplant in 1964, op de Paardeberg, in de wijnstreek Swartland. Deze Chenin Blanc- bosstokken/struikstokken dreigden in 2008 verloren te gaan toen de toenmalig eigenaar deze wijngaard wilde rooien. Op voorspraak van Anthonij Rupert werden deze monumentale wijnstokken stuk voor stuk uitgegraven en naar de Franschhoek vervoerd om opnieuw te worden aangeplant.

Wijngaard
Die Ou Bosstok staan nu aangeplant op Ruperts Estate, L’Ormarins in Franschhoek, in een wijngaard met op noorden gerichte, graniethellingen. De wijngaard is iets groter dan 1 hectare en de Chenin Blanc druiven van deze wijnstokken onderscheiden zich door hun grote zuiverheid en balans. Afhankelijk van het oogstjaar worden er slechts 1.500 tot 2000 flessen per jaar van gemaakt. Het Rupert Estate L’Ormarins is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.

Wijnmaken
Vroeg in de ochtend worden de druiven met de hand geplukt in kleine kisten van max 25 kg om de druiven zo weinig mogelijk te beschadigen. Vervolgens worden deze naar de wijnkelder getransporteerd, die naast de wijngaard ligt. Hier worden de druiven gekoeld een nacht lang bewaard. De dag erna worden de hele trossen geperst. Vervolgens begint de alcoholische vergisting, in roestvrijstalen tanks en Franse eikenhouten vaten (2e-, 3e jaars), vanzelf door de ‘wilde gisten’ die van nature in de wijnkelder aanwezig zijn. Ongeveer 80% van de wijn ondergaat malolactische omzetting. De overige 20% ondergaat geen malo omzetting voor het behoud van de fraicheur in de wijn. Vervolgens rijpt de wijn, tot aan het moment van botteling, nog eens 10 maanden op de gistresten (fine lee) om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.

*Old vine Project:

Oude wijnstokken zijn een fenomeen, wijnen gemaakt van oude wijnstokken zijn een eerbetoon aan de liefde van de wijnboer en kweker voor zijn of haar land. Ze bestaan dankzij de mensen die ze jarenlang hebben gekoesterd en verzorgd. In Zuid-Afrika kunnen producenten oude wijnstokken en wijnen certificeren met het Old Vine Project (OVP).

Leden van de OVP vragen het keurmerk Certified Heritage Vineyards aan voor wijn gemaakt van wijngaarden van 35 jaar of ouder, samen met de aanplantdatum. Dit is een garantie voor de consument van authentieke wijnen gemaakt volgens de OVP richtlijnen voor wijnbouw en wijnbereiding.

De reis om de oude wijnstokken van Zuid-Afrika te documenteren, werd in 2002 gestart door wijngaardmanager Rosa Kruger. De OVP werd in 2016 geformaliseerd met startkapitaal van de Rupert Foundation.

Land: Zuid-Afrika

Alle bestellingen binnen Nederland worden verzonden via PostNL tegen de volgende tarieven:

  • Standaard (1-2 werkdagen) – € 7,95

Meer van dit merk

Geen resultaten gevonden.

Recent bekeken

Geen resultaten gevonden.