De nectarine-, perzik- en abrikozentonen – rijk, rijp en elegant, droog en verfijnd. De frisheid is perfect in balans met de rijpheid en warmte en er is ook een aangename krijtachtige (minerale) grip. Complex, gestructureerd met heerlijk mondgevoel en textuur. Mooie integratie van eikenhout zorgt voor een elegante, gelaagde en verfijnde wijn. Deze wijn kan schitterend gecombineerd worden met verfijnde en delicate vis-, schaal, schelpdier gerechten.
Cape of Good Hope – A unique collection of terroir specific wines
Cape of Good Hope is gekozen als naam ter ere de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika die meer dan 350 jaar teruggaat. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die in 1656 als eerste gouverneur van ‘Kaap de Goede Hoop’ druivenstokken aanplantte in de tuinen van de VOC en drie jaar later de eerste wijnen van Zuid-Afrika maakte.
Onder het Cape of Good Hope label vallen de wijnen afkomstig uit verschillende wijngebieden rond Kaapstad. Johan Rupert bezit in deze gebieden een indrukwekkende collectie wijngaarden. Waarbij de expressie van de wijngaard (het terroir) voorop staat. Terroir is de combinatie van: bodemsoort, ligging van de wijngaard, druivenras, klimaat/weer en de menselijke factor die tot uitdrukking komen in de druiven en uiteindelijk de wijn.
Wijngaard
De wijngaarden in het Swartland* gebied Riebeeksrivier liggen op de hellingen van de Kasteelberg, met uitzicht op het Swartland richting de iconische Tafelberg. Het unieke terroir, gekenmerkt door de leisteenbodems, komt sterk tot uiting in het minerale en verfijnde karakter van de wijn.
Wijnmaken
De verschillende druivenrassen zijn optimaal rijp geplukt en in koelwagens naar de kelder vervoerd. Hele trossen werden geperst en het sap kreeg een nacht de tijd om te bezinken (débourbage). Gisting door inheems (‘wild’) en geselecteerd gist, in roestvrijstalen tanks (35%), en het overige deel in oudere (3e, 4e jaars) Franse eiken foudre en 500ℓ eikenhouten vaten. De wijn heeft11 maanden op de gistresten (fine lie) gerijpt waarna de verschillende wijnen, van de vijf verschillende druivenrassen, werden geblend en gebotteld.
Tip: Deze wijn bij voorkeur serveren in grote wijnglazen, zodat alle geuren en smaken het beste tot hun recht komen, of om dezelfde reden eventueel schenken uit een karaf.
*De regio Swartland start op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Kaapstad en ligt aan de westkust van Zuid-Afrika. Sinds 10 jaar is Swartland de meest gewilde en ‘hippe’ wijnstreek van Zuid-Afrika. De combinatie van wijngaarden vol oude wijnstokken en enkele van Zuid-Afrika’s allerbeste wijnmakers, hebben Swartland terug op de ‘wijnkaart’ gezet!