De Malbec druif voelt zich thuis in Moldavië!
Heerlijk soepel, zacht en vol van smaak met het kenmerkende donkere Malbec fruit: Rijpe pruimen en zwarte bessen, tikje aards en subtiel kruidig met een hintje cacao. De afdronk is lekker, lang, soepel en zacht. Een echte allrounder die heerlijk is om ‘los’ per glas te drinken en breed inzetbaar bij voor- en hoofdgerechten op basis van vlees en groenten.
Moldavië? Maken ze daar ook wijn?
Ja zeker, al heel lang! Zo’n 3000 jaar voor christus werd er in Moldavië al wijn gemaakt. Moldaviërs wijzen je er trots op dat de vorm van het land lijkt op een druiventros.
Moldavië ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne en heeft 114.000 hectare aan wijngaarden. Het is een klein land met ongeveer 3,6 miljoen inwoners. Het land heeft de hoogste wijnproductie per hoofd van de bevolking ter wereld en wijn vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het Moldavisch leven. Moldavië kent een ideaal klimaat voor wijnbouw. Dit maakt het mogelijk om veel verschillende druivenrassen aan te planten, van de bekende Chardonnay en Sauvignon Blanc, Merlot en Malbec tot typische lokale en Oost-Europese druivenrassen zoals Fetasca, Triton en Saperavi. In het verleden was het verbouwen van druiven en maken van wijn, onder invloed van de toenmalige Sovjet Unie, gericht op kwantiteit. Sinds het land weer zelfstandig is geworden ligt de focus op export en het maken van kwaliteit.
Kazayak Vin
Een van de bedrijven, die op het gebied van kwaliteit en export een voortrekkersrol heeft gespeeld, is Kazayak Vin. Kazayak is opgericht in 1958 in het zuiden van de Moldavië in de wijnstreek Stefan Voda, het gebied ligt op dezelfde breedte graad als Bordeaux en wordt gezien als een van de allerbeste wijngebieden in Moldavië. De perfecte wijnbouw omstandigheden trok in de jaren negentig een groep van Franse wijnmakers aan, Ron Amivin genaamd. De Franse wijnmakers herstelden de wijnmakerij en brachten veel expertise binnen op het gebied van wijnmaken en wijngaard management. Het bedrijf is ambitieus, export- en kwaliteit gericht en won door de jaren veel prijzen. De wijnen worden gemaakt in een zeer moderne wijnkelder die aan de strengste internationale en Europese eisen voldoet, met wijnmakers die zeer goed zijn opgeleid. Bovendien bezit het bedrijf 500 hectare aan wijngaarden waardoor ze directe invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de druiven.