Prachtige, frisse, elegante stijl Malbec. Boordevol zacht, rijp donker fruit zoals bramen en pruimen. Met een subtiele hint vanille en chocolade. De afdronk van de wijn is elegant, fris en zacht, met subtiel minerale toets. Heerlijk in combinatie met vlees-, wildgerechten, gerijpte kazen. Heerlijke wijn ‘los’ van de maaltijd te drinken.
De wijnen van Tapiz zijn afkomstig uit de wijngebied Mendoza, Argentinië. Deze streek ligt in het westen van Argentinië aan de voet van Andes gebergte, grenzend aan Chili. De wijngaarden van Tapiz liggen in de Uco Vallei in dit gedeelte van de Mendoza liggen de allerbeste wijngaarden.
Tot 2018 werden de wijnen altijd gemaakt in de familiebodega Fincas Patagonicas van de familie Ortiz. In 2018 is er een eigen Tapiz Bodega/ wijnkelder gebouwd direct naast de beste en hoogste gelegen (1350m.) San Pablo wijngaard. Dit is gedaan om de kwaliteit van de wijnen nog verder te verhogen. Door de zeer hoge kwaliteit van de druiven en het zorgvuldige wijnmaken zijn de wijnen van Tapiz, zowel rood als wit, fris, geconcentreerd, elegant en zacht van smaak.
Eigenares van Tapiz is Dr. Patricia Ortiz. Haar motto is heel simpel: De beste wijnen van Argentinië maken! Patricia is een voormalige dokter en ook voorzitter van ‘Bodegas Argentinas’ een belangenorganisatie waarvan vrijwel alle wijnbedrijven in Argentinië lid zijn. Patricia is de eerste vrouw in deze vooraanstaande functie.
Wijngaarden en wijnmaken
Druiven afkomstig van de ‘Los Nogales wijngaard gelegen op 1020 meter hoogte, en de San Pablo wijngaard op 1350 meter hogte. De beste wijngaarden in Mendoza liggen vrijwel allemaal boven de 1000 meter. Deze ligging zorgt voor een langere rijpingsduur van de druiven. En als gevolg daarvan een zeer goede balans in suikers, zuren, kleur, tannine en aromakenmerken. Daarbij staat de San Pablo wijngaarde bekend om zijn hoge kwaliteit druiven die vooral voor de premium wijnen worden gebruikt.
Na binnenkomst in de kelder worden de druiven streng geselecteerd, ontsteelt en vervolgens 3 tot 5 dagen koud ingeweekt om kleur en aroma’s te extraheren. Vervolgens vindt de alcoholische vergisting plaats in roestvrijstalen tanks gedurende 10 tot 14 dagen. Tot aan het moment van botteling rijpt de wijn 8 maanden in 70 % Franse eikenhouten vaten en 30% Amerikaanse eiken, die voor het tweede en derde jaar in gebruik zijn.
Tapiz & de Château Pétrus connectie
Sinds 2012 werkt wijnmaker Fabian de Valenzuela (oud wijnmaker bij Catena) samen met Jean-Claude Berrouet. Deze legendarische wijnmaker is meer dan 40 jaar lang verantwoordelijk geweest voor een van de meest prestigieuze rode wijnen ter wereld: Château Pétrus, afkomstig uit de wereldberoemde wijnstreek Bordeaux. Jean-Claude zijn ervaring, expertise en focus op kwaliteit, elegantie en verfijning zorgen ervoor dat de Tapiz wijnen nog beter zijn geworden.