Verleidelijke aroma’s van zwart fruit met sporen van zwarte en witte peper en een vleugje rook. Rijpe pruim, zwarte kers en een hint chocolade, aardsheid en vanille met kruidigheid en sappigheid. De smaak is zacht en zijdeachtig en toont tegelijkertijd kracht en elegantie gecomplementeerd door een lange volle afdronk die perfect in balans is.
Eigenaar van Anthonij Rupert Wyne, Johan Rupert, kent een grote liefde voor zijn land en haar wijnen. Het bedrijf is vernoemd naar Johan zijn oudere broer Anthonij, die in 2001 onverwacht kwam te overlijden. Ter nagedachtenis aan Anthonij heeft hij het bedrijf naar zijn broer vernoemd. Het was Anthonij’s en is nu Johan’s streven om Zuid-Afrikaanse wijn bij de beste ter wereld te laten horen. Daarom staat topkwaliteit in alles voorop! Om de beste kwaliteit druiven te oogsten bezit het bedrijf wijngaarden op de beste locaties (terroirs) in vrijwel alle vooraanstaande wijngebieden van Zuid-Afrika. Daarnaast zijn de wijnkelders ‘state of the art’ ingericht met de beste wijnmaak appartuur om de beste wijnen te maken.
De wereldberoemde nobele Franse druivenrassen; Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot en Malbec vormen de basis voor de wijnen onder het Anthonij Rupert Wyne label. De geschiedenis van het domein en de wijngaarden gaat terug tot 1694, toen de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins 4000 wijnstokken aanplantte aan de voet van het Groot Drakenstein gebergte, in het wijngebied dat nu Franschhoek heet.
Wijngaard & wijnmaken
De druiven worden met de hand geplukt, vervolgens in kleine kistjes gedaan om de druiven niet te beschadigen en naar de kelder vervoerd in een gekoelde vrachtwagen om de druiven in topconditie te houden. In de kelder worden eerst de trossen handmatig gesorteerd en na ontsteling worden alle druiven stuk voor stuk gesorteerd door een optische sorteermachine om ervoor te zorgen: dat alleen druiven van de beste kwaliteit worden gebruikt voor de vinificatie (wijnmaken). Vervolgens worden de druiven d.m.v. zwaartekracht in versgistingskuipen geplaatst. Elke batch wordt een paar dagen koud geweekt ( om kleur en smaakstoffen aan de schil te onttrekken) en dan langzaam op temperatuur gebracht, waarbij de fermentatie op natuurlijke wijze plaatsvindt. De vergisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks. De wijn heeft 18 tot 20 maanden gerijpt in 225L Franse eikenhouten vaten met een klein percentage nieuwe vaten. Dit voegt extra diepgang en complexiteit en een vleugje pure chocolade en rokerigheid aan de wijn toe.