Barbera druiven van oude (veja) wijnstokken (vigna). Smaak concentratie, finesse, frisheid, kracht, aards. In de smaak alle kenmerken van de Barbera druif: fris, aards, rijp donker fruit, hintje kruidigheid + subtiele tonen van vanille en chocola door de rijping in Franse eikenhouten vaten. Een topper bij: Vleesgerechten, rissoto’s met paddestoel en truffel, stevige vleesgerechten, stoofschotels en wildgerechten.
Een heel fijn, klein, Italiaans wijndomein
Elio Filippino is er van overtuigd dat de kwaliteit van zijn wijn in de wijngaard wordt bepaald. Om wijnen van topkwaliteit te kunnen maken heb je druiven van de beste kwaliteit nodig. Dit betekent dat er veel tijd in de wijngaard wordt doorgebracht, die op traditionele wijze/ biologische wijze worden bewerkt, zonder gebruik te maken van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De wijngaarden van de familie Filippino bevinden zich in het noordwesten van Italië, in de streek Piëmonte, aan de voet van de Alpen, ten oosten van de stad Turijn. De bekendste wijngebieden in Piemonte zijn: Barolo en Barbaresco. De wijnmakerij is gevestigd in Neive, een van Italië’s mooiste dorpen, op steenworp afstand van de beroemde Barbaresco wijngaarden. Hier worden grandioze rode wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. En niet te vergeten de rode wijnen van de Barbera en Dolcetto druif, uit de gebieden rond de steden Asti en Alba. En last but not least de witte wijn Gavi van de Cortese druif.
De Filippino’s begonnen aan het begin van de 20e eeuw met het verbouwen van druiven. Tot de jaren vijftig werden de druiven verkocht aan wijnhuizen in de omgeving. Vanaf het begin van de jaren zestig wordt er op het domein wijn gemaakt. Huidig eigenaar en wijnmaker Elio Fillippino werd in 1997, na het totaal onverwacht overlijden van zijn vader, voor de leeuwen gegooid en runt nu alweer 20 jaar het bedrijf. Het is een echt Italiaanse familie bedrijf naast Elio werken zijn vrouw en zus volop mee in het bedrijf. Al dit harde werken levert frisse, elegante, terroir typische wijnen op, waarin de kenmerken van de wijngaard, het druivenras (Nebbiolo, Barbera, Cortese) én de hand van de wijnmaker, in de perfecte balans zijn terug te proeven.
Wijngaard & wijnmaken
Druiven afkomstig van een op zuidwesten gelegen wijngaard met Barbera wijnstokken die in 1954 zijn aangeplant, nu dus meer dan 50 jaar oud, vandaar de de naam ‘Vigna Veja’.
Na de handmatige pluk worden de Barbera druiven ontsteeld. De most (het druivensap) vergist voor de duur van 6 tot 9 dagen op een temperatuur rond de 28 graden. Voordat de alcoholische fermentatie is afgelopen wordt de wijn overgeheveld naar Franse eikenhouten vaten (228l.) waar de wijn ongeveer, afhankelijk van het oogstjaar 18 maanden rijpt. Twee maanden voordat de wijn wordt gebotteld rust deze op roestvrijstalen tanks en vervolgens nog eens 5 tot 6 maanden op fles voordat deze worden gedistribueerd.