Een volle, zachte, Bourgogne Pinot Noir die sappig, fris en fruitig van smaak is. Heerlijk om ‘los’ per glas te drinken en bij gerechten en kazen uit de Bourgondische keuken.
Welke Bourgogne wijnen moet je nu kiezen, uit een wereldberoemd gebied met zoveel verschillende herkomstbenamingen, gebieden, sub gebiedjes duizenden wijnboeren- en wijngaarden?
Als je goede Bourgogne wijnen wilt kopen is het belangrijk dat je de goede wijnboeren weet te vinden. Damien Cachot van Domaine Gachot-Monot is zo’n wijnboer. Hij wordt gezien als een topwijnmaker. Het grootste deel van Damien zijn wijngaarden liggen in de Côte de Nuits-Villages. Niet direct het bekendste wijngebied van de Bourgogne maar Damien Gachot maakt hier wijnen van topniveau. Dit komt omdat hij super hard werkt in zijn wijngaarden, om de beste druiven te kunnen oogsten. Bovendien wordt hij geadviseerd door niemand minder dan Aubert Villaine mede eigenaar van Romaneé Conti, Bourgogne’s beroemdste en meest legendarische wijndomein.
Gachots werkwijze is erop gericht de aroma’s van de pinot noir-druif maximaal in de wijn tot uiting te laten komen. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet. Alle handelingen hebben uiteindelijk invloed op zaken als het type fruit, de structuur, de elegantie en de finesse van een wijn. Hij maakt fraaie en zuivere pinot noirs die kracht en elegantie combineren met zeer intense aroma’s van klein rood fruit.
Het domein Domaine Gachot-Monot is gevestigd in Corgoloin, een paar kilometer ten zuiden van het bekende Nuits-Saint-Georges. Damien Gachot (1969) exploiteert in Corgoloin een familiedomein van zo’n zestien hectare. Zijn wijngaarden liggen in de gemeenten Corgoloin, Comblanchien, Nuits-Saint-Georges en Chambolle-Musigny. Beide eerstgenoemde dorpen maken deel uit van de herkomstbenaming Côte de Nuits-Villages. In Nuits exploiteert hij twee village-wijngaarden en een Premier Cru. Met ingang van de oogst 2012 maakt hij ook een Bourgogne Pinot Noir ‘Chant des Muses, een Chambolle-Musigny en twee 1ers Crus uit dit beroemde dorp. Een deel van het wijngaardbezit komt van zijn grootmoeder, Madame Monot. Zij maakte tot haar 80e levensjaar wijn.
Wijngaard en Kelder
In de wijngaarden werkt Gachot volgens de principes van de lutte raisonnée. Uiteraard oogst Gachot zijn druiven met de hand. Hij streeft naar beperking van zijn rendementen en indien nodig past hij een groene oogst toe. Uiteraard heeft er een strenge selectie plaats van de druiven die hij tot wijn verwerkt. Na volledige ontsteling ondergaan Gachots Pinot-druiven een koude inweking van enkele dagen, voordat de alcoholische gisting op gang komt. Verder dompelt hij per wijn vier keer de hoed van schillen en pitten onder in het sap. Zodoende onttrekt hij meer kleur, aroma en tannine en geeft hij de wijn meer structuur mee. Na een cuvaison van drie tot vier weken gaan de wijnen op eikenhouten vaten. Daarin ondergaan ze -meestal in het voorjaar volgende op de oogst- hun appel-melkzuurgisting en hun rijping. Gachot koopt al zijn vaten bij tonnellerie François Frères in Saint-Romain. Het percentage nieuw eikenhout varieert tussen de 10% en 35%. Na de oogst van het opvolgende jaar gaan de wijnen in roestvrijstalen cuves en worden ze gebotteld als Gachot de wijnen ‘klaar’ vindt. Hij bottelt na veertien tot zeventien maanden, afhankelijk van de kwaliteit van de oogst. Klaring en filtering vinden alleen plaats indien dat strikt noodzakelijk is.