Vol, krachtig, fris en ‘mineraal’ van smaak met een lange frisse afdronk. Kenmerkende smaken van rijp zwart fruit; bramen, bessen, pruimen, aardse tonen en een hint zwarte peper. En wederom die lange kenmerkende, frisse, fruitige Zorzal afdronk. Schenk deze wijn uit grote wijnglazen en/ of of zet de wijn voor serveren klaar in een karaf. Te schenken bij vlees-, wild-, en stoofgerechten, heerlijk in combinatie met gerijpte harde kazen.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, goede en interessante wijnen. Via ons wijnhuis Morandé uit Chili kwamen we in contact met Zorzal uit Argentinië. Na de wijnen geproefd te hebben, wisten we direct dat we bijzondere wijnen hadden gevonden! Zorzal wordt beschouwd als een rijzende ster in Argentinië en wordt geroemd vanwege de frisse en finesse rijke stijl van de wijnen. De kwaliteit blijkt wel uit de lovende kritieken van de internationale wijnpers en de vele onderscheidingen die het bedrijf in zijn nog korte bestaan heeft gewonnen. Zorzal is een jong wijnbedrijf opgericht in 2007 door de gebroeders Michelini: Gerardo, Matias, en Juan Pablo. Gerardo is commercieel directeur en oprichter van het bedrijf, Matias is in Argentinië een veel gevraagd wijnmaak consultant. Hij verdiende zijn sporen bij bekende bedrijven zoals Luigi Bosca, Doña Paula en Finca Sophenia. Bij dit laatste bedrijf werkt hij samen met Michel Rolland, een van ’s werelds beste wijnmakers. De jongste broer, Juan Pablo is de wijnmaker die dagelijks in de kelders van Zorzal te vinden is. Zorzal is gevestigd in de Gualtallary, onderdeel van de Uco vallei, gelegen in het wijngebied Mendoza. De Gualtallary wordt beschouwd als een van de beste stukken wijnbouwgrond in Mendoza. Uniek voor de Gualtallary is de grond, die zeer kalkhoudend is in combinatie met de ligging op grote hoogte (1350m.). Beide factoren zorgen voor een perfect wijnbouwklimaat, druiven van zeer hoge kwaliteit en wijnen met de kenmerkende Zorzal frisheid en mineraliteit. Zorzal werkt in de wijngaarden volgens biologische methoden. Ieder jaar proberen de broers de wijnen weer beter/ puurder te maken. Zo wordt er tijdens de vergisting alleen gebruik gemaakt van ‘inheemse/ wilde’ gisten. En er wordt daarnaast volop geëxperimenteerd door gebruik te maken van verschillende wijnmaak technieken bijvoorbeeld met of zonder steeltjes van de druiven vergisten, combinaties van druiven, manieren van rijping. Dit wordt allemaal door de broers gedaan om uiteindelijk zo puur en elegant mogelijke wijnen te krijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zorzal als eerste eivormige vergistings- rijpingsvaten in Argentinië introduceerde. De broers zijn er sterk van overtuigd dat deze vaten de kwaliteit van de wijnen positief beïnvloed. De eivorm van het vat zorgt ervoor dat de wijn in constant in beweging is. De wijn is hierdoor voortdurend in contact is met de gistrestanten. Dit zorgt voor extra smaakdiepgang en geeft de wijn een extra volle en zachte textuur. Pers95 van de 100 punten, Robert Parker Wine Advocate, augustus 2015. ‘The 2013 Eggo Tinto de Tiza fermented in cement eggs and matured on the skins for six months. It’s mostly Malbec with 8-10% Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc from Gualtallary. This wine was first produced in 2012, from grapes grown on more calcareous parts of the vineyard. The wine is pure, mineral, subtle, elegant and harmonious. The palate is electric with a purity of flavors, great freshness and length that has a chalky minerality amplified by the freshness of the year. Tiza is the Spanish word for chalk. If you want to understand what the fuss is about the Michelini brothers, their egg-fermented wines and the Gualtallary soils, this is a perfect example. This is a wine to buy by the case, as this quality is rarely found at this price. 30,000 bottles produced’. Robert Parker is ’s werelds meest invloedrijke wijnschrijver. 93 van de 100 punten, Tim Atkin Argentina Report 2015Tinto de Tiza is a blend of Malbec with 7% each of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc, fermented with 30% whole bunches. It’s a precise, focused wine with chiselled tannins, the chalky acidity that’s typical of Gualtallary and a backbone of firm, but fine-grained tannins. Drink: 2016-22’The Michelini brothers are intelligent, innovative and creative, they like to experiment and cross the lines. These are refreshing wines and people, fun and full of energy’. Luis Gutierrez in Robert Parker’s Wine Advocate, mei 2014. The Wine Advocate van Robert Parker is ’s werelds meest invloedrijke wijnpublicatie.