Een loep zuivere- en spetter frisse wijn, die bol staat van de smaken die doen denken aan: citroen, hintje limoen, groene appel, frisse perzik en nectarine, met verfijnd minerale ondertoon. De afdronk is heerlijk fris en sappig. Ideaal als aperitief wijn, om door te schenken bij een keur aan schaal- (krab, kreeft)- en schelpdieren (oesters!), Peruaanse ceviche, garnalen van de gril, frisse visgerechten (geen romige sauzen) en groene salades met een frisse dressing.
De laatste vijf jaar zijn de wijnen uit Rias Baixas internationaal doorgebroken en is de vraag naar deze wijnen explosief gestegen. Dat is in veel gevallen de prijs-kwaliteit verhouding niet ten goede gekomen (lees: veel dure en dunne/zure wijnen door o.a. hoge rendementen in de wijngaard, niet rijpe druiven plukken en schrale groene aroma’s die duidelijk in veel wijnen zijn terug te proeven). Na veel selectie proeverijen sprongen we een gat in de lucht toen we eindelijk de Albanta vonden, een wijn die er qua prijs-kwaliteit met kop en schouders boven uitstak!
Over het gebied
Rías Baixas is een DO-wijnzone in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje, gelegen langs de Atlantische kust. Het is vooral bekend om de witte wijnen gemaakt van de druivensoort Albariño.
Het is niet verrassend dat de Atlantische Oceaan een belangrijke invloed heeft op het klimaat van Rías Baixas. De gemiddelde regenval is hier erg hoog, soms meer dan 71 inch (1.800 mm) per jaar, en nevels en mist van de zee dragen ook bij aan het koele klimaat. Dit klimaat is de reden waarom Rías Baixas zo succesvol is met Albariño; de verkoelende invloeden van de oceaan helpen de druiven de frisse, verrukkelijke frisheid te behouden die zo essentieel is voor de kenmerkende stijl van de lokale wijnen.
Het gematigde, natte Atlantische klimaat is zeer bevorderlijk voor de rijping van de aromatische Albariño druif met zijn perzikachtige, minerale karakter. De druif is in alle opzichten echt inheems.
Wijnmaken.
De Albariño druiven worden na aankomst in de kelder ontsteelt en direct gekneusd. Vervolgens worden de druiven en het vrijgekomen druivensap enkele uren in een RVS tank ‘koud ingeweekt’. Dit is een wijnmaak techniek om extra smaak aroma’s aan de druivenschillen te onttrekken. Vervolgens worden de druiven geperst en wordt het druivensap vergist in roestvrij stalen tanks, op een lage temperatuur, om niets van de delicate en verfijnde smaken verloren te laten gaan.
Zoals vermeld op het etiket, Sobre Lias?
De wijn rijpt na het afronden van de alcoholische fermentatie nog enkele maanden op de overgebleven fijne gistsporen (fine lie), om verder aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen. Deze rijping ‘sur lie’ geeft de wijn ook meer rondeur en sappigheid.