In deze vol en rond smakende droge wijn proeft u frisse tonen van rijpe gele appel, sinaasappel, bloembloesem, perzik en subtiele Pinot Grigio kruidigheid en een lange, vol-fruitige afdronk. Een heerlijke aperitief wijn en om door te schenken bij bijvoorbeeld carpaccio, vis (pasta)- of wit vlees gerechten, groente van de grill en zomerse salades.
Bosco del Merlo is de trots en het parade paardje van de familie Paladin. Kosten nog moeite worden er gespaard om betaalbare top wijnen te maken. Bosco del Merlo ligt in het Oostelijk deel van de Italiaanse streek Veneto op de grens met de wijnstreek Friuli op een uur rijden, in Noord Oostelijke richting, van de stad Venetië. De naam Bosco del Merlo betekent letterlijk het ‘bos van de zwarte vogels’ een oude naam uit de tijd dat het gebied grotendeels bedekt was met eikenbossen. De combinatie van Mediterrane en landklimaat invloeden, afkomstig van de nabijgelegen Adriatische zee en Alpen en een bodem die uit een ideale mix van klei en kalk bestaat, bieden perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven te verbouwen. De eerste wijngaarden werden in 1978 aangeplant.
Vanaf het begin is er samengewerkt met de universiteiten van Milaan & Padua en Franco Bernabei en Leonardo Valenti, twee gerenommeerde wijngaard- en wijnmaak adviseurs. In het streven naar kwaliteit zijn de wijngaarden nauwgezet in kaart gebracht, o.a. door gebruik te maken van satelliet techniek om vast te stellen wat de beste locaties zijn voor de verschillende druivenrassen. De wijngaarden worden continue gemonitord met weerstations en zorgvuldig bewerkt.
Dit alles wordt gedaan vanuit de filosofie dat ten minste 90% van kwaliteit van een wijn in de wijngaard wordt bepaald. Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek en werk is om druiven van de allerbeste kwaliteit te oogsten. Want met druiven van top kwaliteit is het gemakkelijk om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Samenwerking met de universiteiten van Padua en Milaan blijft doorgaan. Op dit moment vindt er doorlopend onderzoek plaats op het gebied van duurzaamheid, vinificatie (wijnmaken) en klimaat verandering.
Wijngaard en wijnmaken
Pinot Grigio een traditionele druivensoort van dit gebied, die al eeuwenlang wordt verbouwd. De bodem van de wijngaard bestaat uit caranto en klei, hierdoor drukt deze druif grote elegantie en karakter uit.
Pinot Grigio Tudajo afkomstig van Pinot Grigio druiven met roze/koperkleurige schillen. Het druivensap wordt volgens de persfase (voorloop, midenstuk, eind fase) , wordt apart gevinifieerd en alleen de meer delicate persingen (voorloop en een deel van het middenstuk) dragen bij aan de vorming van de uiteindelijke blend. De wijn wordt na de alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks geplaatst om te rijpen gedurende een ideale periode om de juiste balans en optimale finesse te bereiken. Hierbij in contact met de overgebleven gistsporen (fine lee) om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.
Wat betekent Tudajo? Ontleend aan de mythologie van de Dolomieten, is het de naam van een legendarische prins die in de bergen is getransfigureerd.