Chapel Peak is het beste uit Nieuw-Zeeland gecombineerd met de expertise van Domaine Laporte, van de familie Bourgeois, uit de Franse Sancerre en Pouilly-Fumé streek. Je proeft de Nieuw-Zeelandse smaak intensiteit en fruit expressie met Franse finesse, preciezie, verfijning en een indrukwekkend lange, super minerale, finale. (Biologish gecertificeerde wijn)
Domaine Laporte – Top kwaliteit uit de Loire en Nieuw-Zeeland
Domaine Laporte is opgericht in 1850 en werd tot 1986 gerund door René Laporte. René was een kwaliteitspionier in een tijd waar de nadruk vooral lag op hoge rendementen in de wijngaard. René koos altijd voor kwaliteit om een optimale wijngaard / terroir expressie in zijn wijnen te bereiken. Deze filosofie wordt tot op de dag van vandaag doorgezet. In 1986 werd het domein gekocht door de bekende Bourgeois familie. Hiermee kocht de familie een unieke collectie wijngaarden waarvan 80% is aangeplant met de witte druivensoort Sauvignon Blanc en de overige 20% procent met de blauwe druivensoort Pinot Noir. Het grootste deel van het wijngaardbezit ligt in Sancerre en een klein deel in Pouilly-Fumé, Quincy en Menetou Salon.
De wijngaarden liggen op top locaties waar de natuurlijk balans tussen ligging van de wijngaard, (micro) klimaat en bodem optimaal is. Het unieke is dat de bodem van deze wijngaarden voor het grootste deel bestaat uit Silex. Een unieke situatie omdat maar 18% van de wijngaard bodems in de Sancerre en Pouilly-Fumé uit Silex bestaan. Deze bodemsoort is een mix van vuur- en kalkzandsteen. De Sauvignon Blanc druif bereikt hier de meest ultieme, verfijnde en minerale expressie. Daarnaast staan de wijngaarden van Laporte vol oude wijnstokken die van nature een lagere opbrengst en meer smaakconcentratie geven. Een groot deel van de Laporte wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd. Deze worden bewerkt volgens natuurlijke principes. En de wijnen worden op traditionele en natuurlijke wijze gemaakt om de kwaliteit van de wijngaard / terroir expressie zo puur mogelijk tot zijn recht te laten komen.
*De rivier de Loire loopt, door het gelijknamig gebied, van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. Aan deze rivier grenzen veel wijngebieden waarvan de bekendste Sancerre en Pouilly-Fumé zijn.
In 1999 kocht de familie Bourgeois land in Nieuw-Zeeland. Hierbij gingen ze niet over een nacht ijs! In de jaren ervoor werd er rond gekeken in Chili, Argentinie, en Zuid-Afrika op zoek naar de best mogelijk wijngaard locaties. Uiteindelijk werd er gekozen voor Nieuw-Zeeland vanwege de grote overeenkomsten met het Loire gebied (invloed van de zee, Atlantisch klimaat etc.) Er werd na uitvoerig onderzoek (bodem, klimaat, weer) etc een stuk land van 60 hectare aangekocht en aangeplant met Sauvignon Blanc en Pinot Noir.
Ieder druivenras op het best passend bodemtype. Pinot Noir op de klei bodems en Sauvignon Blanc op de meer stenige, kiezel bodems. Inmiddels is de aanplant 15 jaar oud en worden de wijngaarden volgens biodynamische principes bewerkt. Is het resultaat van deze zorgvuldige aanpak in de Chapel Peak terug te proeven. Nou en of! Je proeft het beste van de Franse Sauvignon Blanc kennis met het beste wat het Nieuw-Zeelandse klimaaat en bodems hebben te bieden! Deze wijn blinkt uit in balans, indrukwekkende lengte van de afdronk, hoge smaak intensiteit (stuctuur en zuren) en hoge mate van smaak complexiteit: Er valt iedere slok zeer veel aan deze wijn te ontdekken.