Fris, vol, zacht en romig en rond van smaak, met rijpe perzik, appel en een hint ananas. De afdronk is lang en subtiel romig met een heerlijke toets vanille door de rijping op eikenhouten vaten. Een wijn die heerlijk is om ‘los’ per glas te schenken en fantastisch combineert bij een keur aan vis-, witvlees-, en gevogelte gerechten en zachte (Franse) kazen.
Michael en David zijn de broers Michael en David Phillips. Sinds 1850 verbouwt de Phillips familie druiven, groenten en fruit in de streek Lodi, Californië. Een wijnstreek op steenworp afstand van de stad San Francisco. Het is de combinatie van het mediterrane klimaat in Lodi en druiven die zich hier thuis voelen waarmee de wijnmaker van Michael David wijnen maakt die die vol, rond, krachtig en verleidelijk van smaak zijn.
In 1985 starten de broers met het maken van wijn onder hun eigen naam. Tot die tijd werden de druiven verkocht aan collega wijnmakers. Het succes van de wijnen komt door een combinatie van factoren, Michael en David hebben een duidelijke focus op kwaliteit, duurzaamheid en het introduceren van wijnen met opvallende labels en namen zoals: ‘Earthquake’, ‘Lust’ en ‘Petite Petit’.
Sustainable Wine Growing
Als familiebedrijf, de zesde generatie Kevin en Melissa Phillips werken inmiddels mee in het bedrijf,
is het thema duurzaamheid belangrijk. Alle wijngaarden en druiven die worden gekocht van collega’s zijn officieel gecertificeerd volgens het ‘Lodi rules for sustainable wine growing program’. De Michael David Winery is de eerste in het Lodi gebied geweest die deze certificering behaalde en een programma startte om boeren, waarvan ze druiven kopen, te stimuleren dit ook te doen. Inmiddels zijn ze allemaal sustainable gecertificeerd.
Wijnmaken
De druiven zijn afkomstig van onze familie wijngaarden, de druiven worden met de hand geplukt, een deel wordt vroeg tijdens de oogstperiode geplukt en een deel later. Onze wijnmakers maken drie verschillende Chardonnays die later worden geblend/gemengd worden tot de uiteindelijke wijn. Van een frisse, fruit gedreven stijl, gefermenteerd en gerijpt in roestvrij stalen vaten, tot een zachtere, meer ronde Franse eiken vaten vergiste Chardonnay. Onze Chardonnay is de essentie van de beste kwaliteiten van iedere stijl.
Vergisting en rijping: 62% vat gefermenteerd en sur-lee gerijpt, in 100% nieuw Frans eiken, 38% roestvrij staal, 50% van de wijn gaat door malolactische gisting
Pers
‘Year in year out, this is one of the best value wineries in the entire world. Working from grape sources in Lodi, they offer an assortment of wines, but their top cuvées are always the rather solid, full-flavored and savory dry red wines’. Robert Parker Wine Advocate is een van de meest invloedrijke wijnpublicaties ter wereld.
90 points, Wine Enthusiast, April 2023
‘A lighter expression of Chardonnay that incorporates the use of ML and oak in a way that enhances the fruits. Find notes of water lily, wet stone, just-ripe white peach and nectarine, lychee and rose petal alongside a balanced elevated acidity and a soft mouthfeel.”
Micheal David Chardonnay video presentation