Het wijnhuis Francis Blanchet bestaat al generaties lang. Met veel passie werkt de familie in deze wijngaarden vanaf de 17de eeuw. Al jaren lang wordt er met respect voor de oude tradities gewerkt. De familie bezit in totaal 9,5 hectare wijngaard op verschillende grondtypen. Deze grondsoorten zorgen voor verschillende smaaksensaties in de wijn.
Het wijngebied Pouilly-Fumé grenst aan de Loire rivier. De Loire loopt, door het gelijknamig gebied, van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. Aan deze rivier grenzen veel wijngebieden waarvan de bekendste Sancerre en Pouilly-Fumé zijn.
Wijngaard.
Druiven afkomstig van de Kriotine wijngaard. De bodem wordt bestaat uit kalkzandsteen die vol zit met witte ‘criots’. De lokale naam voor witte stenen. De naam van de de wijn ‘Kriotine’ is hier een verwijzing naar.
Wijnmaken
De Sauvignon Blanc druiven worden met de hand geplukt en de hele trossen worden vervolgens geperst. Het vrijgekomen druivensap wordt vervolgens vergist op lage temperatuur, in roestvrijstalen vaten, om niets van de delicate aroma’s en smaken verloren te laten gaan. De wijn rust tot aan het moment van botteling op de gistresten (sur lie) om aan smaakdiepgang, structuur en complexiteit te winnen.
Pouilly- Fumé wijnen zijn bij uitstek wijnen die door hun frisse levendige smaak zeer geschikt zijn als aperitief en goed kunnen worden door geschonken bij frisse vis-, schaal- en schelpdier gerechten. Pouilly-Fumé wijnen worden gemaakt van de Sauvignon Blanc druif en hebben een bouquet van mineralen en rook. De grond waar de wijnstokken in geworteld staan wordt gevormd door een mix van kalkzand steen, vuursteen en klei. Het boeket van de Pouilly-Fumé wijnen kan dan ook associaties oproepen met de geur die je ruikt als je twee vuurstenen tegen elkaar aanslaat, wat voor een rokerige (fumé) achtige sensatie zorgt.