Quinta de Santiago ligt in het noordwesten van Portugal in het wijngebied van Vinho Verde. Quinta de Santiago staat voor exclusieve wijnen van hoge kwaliteit.
De wijngaarden van de familie Santiago liggen in de sub regio van Monção en Melgaço. Dit gebied binnen de Vinho Verde wordt beschouw als het best van de streek. Het is hier warmer en minder regenachtig dan in de rest van de streek. Bovendien liggen de wijngaarden hoger (750 meter). Er is een groot verschil tussen dag- en nacht temperaturen waardoor de rijping langer en meer geleidelijk verloopt. Dit in combinatie met graniet bodems waarop de druivenstokken staan levert druiven van top kwaliteit op. De wijngaarden zijn eigendom van de familie sinds 1899 en 7,5 hectare groot. Wijnmaakster is Joana Santiago, die na een carrière als advocate, in 2010 de overstap maakte naar het wijnmaak vak en met veel passie en succes haar wijnen maakt.
Vinho Verde, het gebied
Vinho Verde is Portugal’s grootste wijnstreek en wordt in het noorden begrensd door de Minho rivier, aan de Spaanse grens. Het gebied eindigt in het zuiden bij Porto, aan de Douro. Er valt hier veel regen waardoor de druiven snel groeien en weinig suikers opbouwen. Dat verklaart het lage alcoholpercentage van veel wijnen. Het Verde in de naam verwijst niet naar de groene glans van de witte wijn maar naar de vroege ‘groene’ oogst in het begin van de zomer.
Wijnmaken
Druiven met de hand geplukt en in kratjes van 20kg naar de wijnmakerij vervoerd. Druiven worden ontsteeld, gekneusd en koud ingeweekt om extra geur en smaakstoffen aan de schillen te onttrekken. Vergisting in roestvrijstalen vaten en 8 maanden rijping op de fijne gistsporen om aan smaakdiepgang te winnen.
Pers
Tijdens een vergelijkende Decanter proeverij van Alvarinho’s uit Portugal in vergelijking met Albariño’s uit Spanje eindigde Joana haar wijn in de categorie ‘outstanding’, alleen gereserveerd voor de allerbeste wijnen met tenminste 95 van de 100 punten. Decanter, september 2021. Decanter is een vooraanstaand internationaal wijnmagazine.