Unieke zuid-Portugese wijn van wijnmaak grootmeester Rui Reguinga. Aromatische power én finesse! Afkomstig van 90+ jaar oude wijnstokken.
In de smaak vallen gedroogde citroen, sinaasappel, rijpe gele appel, hooi, gedroogde bloemen, subtiel perzik en abrikoos. De wijn is vol, zacht, elegant-krachtig en zeer verfijnd van smaak met een lange, volle minerale afdronk.
Deze zeer gastronomische wijn is fantastisch bij witvisgerechten met romige saus en vis gerechten uit de Aziatische keuken met niet pittige sauzen.
Rui Reguinga is een van Portugal’s meest vooraanstaande wijnmakers. Naast de wijnen die hij zelf maakt, afkomstig van zijn eigen wijngaarden, is hij een veel gevraagd consultant en adviseert verschillende vooraanstaande wijnbedrijven in Portugal.
In 2004 kocht Rui zijn eerste Terrenus wijngaarden in het ‘vergeten’ noord oostelijk deel van Alentejo midden in het ‘Sao Mamede natuurpark. Dit deel van Alentejo is, in tegenstelling tot de rest van het gebied, heuvelachtig en bebost. Hier kocht Rui wijngaarden met oude wijnstokken, waarvan een groot deel ouder is dan 100 jaar, gelegen tussen de 600 tot 900 meter hoogte. Het is hier koeler en door de hoogte is er een groter verschil tussen dag en nacht temperaturen. Hierdoor rijpen de druiven rustig en geleidelijk met een hogere natuurlijke zuurgraad. Omdat Rui’s wijngaarden midden in een natuurpark liggen, bewerkt hij zijn wijngaarden op basis van biologische en ten delebio-dynamische principes. Hij koos voor de naam Terrenus verwijzend naar ‘Terra’ wat aarde betekent.
Zeer bijzonder is dat in deze oude wijngaarden tot 12 verschillende rassen door elkaar staan aangeplant. Deze druiven worden gezamenlijk vergist als zogenaamde ‘field blend’. Inmiddels bezit Rui hier 12 hectare aan wijngaarden waaronder enkele ‘clos’ ommuurde wijngaarden, deze bijzondere en zeldzame wijnen en worden als ‘single vineyard wijnen op de markt gebracht, zoals ‘Clos dos Muros’.
De wijnkelder is uitgerust met een mix van de modernste- (wijnpersen, ontstelers, RVS vaten met koeling etc.) en traditionele wijnmaak apparatuur zoals houten vaten/foudres, amfora’s en betonnen eieren. Dit geeft Rui de mogelijkheid om, net zoals een top chef, het beste uit zijn druiven te halen, het terroir/de wijngaard optimaal te laten spreken en de mooiste wijnen te maken.
Iedere wijn van Rui heeft een uitgesproken terroir/wijngaard karakter. Ze zijn elegant, puur, verfijnd, energiek, perfect in balans en onderscheidend in frisheid, mineraliteit en precisie.
Wijngaard en wijnmaken
Oude wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 100 jaar. Schistgronden met enkele granietachtige lagen. Met de hand geoogst in ‘field blend’. Fermentatie in roestvrij staal en gedeeltelijke gisting in nieuwe Franse eiken vaten van Allier.